dilluns, 23 de juny del 2014

Coca de brioix i crema per Sant Joan



Hola!!


Avui com no podria ser menys, us porto una delícia que moltes cases hauran fet, perquè és una bona tradició, una de dolça, boníssima i un xic elaborada, però el resutats són tan espectaculars que dóna gust fer-ho.
N'hi ha de molts tipus, la de crema, la de llardons, xocolata, iogurt, etc.

- La nit de Sant Joan o també Revetlla de Sant Joan és coneguda com a "Nit de Foc". És una festa d'origen molt antic, en honor al sol, simbolitzat pel foc. Aquesta nit, que és una de les més curtes de l'any, es fan festes a les places, als jardins, a les terrasses... Als carrers i platges s'encenen les fogueres i arreu se senten petards.
És una celebració que es realitza arreu dels Països Catalans i més enllà, durant la nit entre el 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l'any a causa de la proximitat del solstici d'estiu.

No és gens clar l'origen d'aquesta celebració. Hi ha qui hi veu un origen pagà anterior al cristianisme. Una mena de reviviscència de les festes del solstici d'estiu. En canvi, n'hi ha que li veuen un origen burleta i alegre en el fet que és la nit més distant a la de Nadal i per tant hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable.


La veritat és que per trobar aquesta recepta, la recepta perfecte i que encaixava més, m'ha costat una mica, ja que n'hi ha de molt elaborades, que segur que donen uns resultats increïbles, però també s'ha de tenir en comptes les hores que hi hem d'invertir, i aquesta, m'ha donat un resultat genial i l'estona de repòs no és massa. Per tant, us la proposo:

COCA DE BRIOIX I CREMA

Ingredients (per dues coques de 3/4kg):

Per la massa:
- 600g farina de força
- 220g de llet
- 100g de sucre
- 1 ou
- 60g de mantega pomada
- 80g de llevat de forner
- 7 grams de sal
- Ralladura de pell de llimona

Per la crema:
- 250ml de llet
- 80g de sucre
- 2 rovells d'ou
- 1/2 branca de vainilla o canyella
- Pell de llimona
- 20g maizena

Per la crumble:
- 50g de sucre morè
- 50g de farina
- 50g de mantega a daus
- 50g d'ametlles moltes
- 25g de cacau

Per decorar:
- Fruita confitada
- Pinyons
- Sucre

Preparació:

1. Posar en un bol la llet i el llevat i desfer-ho amb unes baretes.
2. Afegir-hi la resta d'ingredients per aquest ordre: farina, ou, sucre, sal, mantega, pell de llimona i amassar-ho 15 minutets aproximadament.
3. Deixem resposar la massa per primer cop, tapada amb un drap o paper transperent entre 15-20 minuts.
4. Passat aquest temps, espolsem el marbre o la taula de treball amb farina, partim la massa en dos, i amassem fins que ja no s'enganxi a les mans.
5. Li donem forma ovalada (o la que ens agradi més). Ha de quedar d'un gruix d'1cm perquè creix força i llavors seria massa gran.
6. Untem amb oli un paper vegetal damunt una placa de forn, hi posem les coques i les deixem reposar una hora en un lloc càlid d'entre 30-35ºC tapades amb un drap o bé plàstic transperent.
7. Durant aquesta hora de repòs les masses han de crèixer i doblar el seu volum.
8. Fem la crema mentre esperem l'hora de repòs. Bulim la llet amb els aromes (vainilla o canyella i la pell de la llimona). Batem els rovells de l'ou amb el sucre i hi afegim la maizena fins que quedi ben homogeni. Quan la llet bulli, n'hi tirem una mica a els rovells, remenem, i ho avoquem tot fins que quedi ben barrejat. Ho tornem al foc i anem remenant amb unes varilles fins que espesseixi (no tarda gaire). Ho deixem refredar.
9. Per fer el crumble, és molt senzill. Posem tots els ingredients; la farina, el sucre, el cacau, la mantega i les ametlles i ho ben barregem. (jo he utilitzat la picadora i m'ha funcionat super bé)
10. Escalfem el forn a 230ºC (dalt i baix sense ventilador)
11. Quan hagi passat el temps de repòs de les coques pintem la ccoa amb ou batut i hi fem la decoració posant la crema dins una màniga pastissera i deixem volar la imaginació. Hi afegim pinyons i sucre. En l'altre no hi posarem pinyons però sí el crumble, i el resultat és espectacular!
12. Posem la coca al forn (quan estigui a 230ºC, no abans!) i les hi deixem 10 minuts (encara que el temps sigui poc, les coques es couen!)







Ara ja només ens queda gaudir de la coca i de la festa que l'acompanya!
Que tingueu una bona revetlla!!

4 comentaris:

  1. Que bé que et van quedar Kàtia, fan molt bona pinta!! I amb el crumble també queda molt bé, veritat? li dóna un toc cruixent diferent ^^

    Una abraçada bonica!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cristina!
      Si la veritat és que sorprenent! Em vaig sorprendre a mi mateixa!
      Gràcies a la teva recepta, que és estupenda!
      Una abraçada!

      Elimina
  2. Que maca t'ha quedat! Jo aquest any es el pimer cop que l'he fet i només l'he fet de fruita, l'any que ve m'animo a fer-la de crema! Una abraçada!

    "Les receptes que m'agraden"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Pilar!
      La veritat es que per ser la primera vegada que la faig estic força orgullosa.

      Una abraçada

      Elimina